понеделник, 1 юни 2020 г.

МИНИ-МИСТЕРИКОН (1 юни 2020)

Дори и половината година не се е минала, а събитията продължават да се случват с пълна сила.

Малко в сянката на масовите протести в САЩ остана другата водеща новина от Америка. За първи път частна компания откара астронавти до Международната космическа странция.

Исторически момент: SpaceX успешно изпрати астронавти към космоса


А знаете ли, че в този успех има и българско участие?



Понякога се удивлявам как някои българи, особено тези заминали извън страната, успяват да постигнат удивителни неща в положителния смисъл на думата, а други, останали тук, постигат крайно отрицателни.


Ще завърша с две важни новини от енергетиката и транспорта. Ще кажете "скучни теми" и до голяма степен ще се съглася с вас, но ако тези сектори спрат работа, лошо ни се пише.

Краят на изкопаемите горива се приближи с още една крачка по-близо. Отдавна е видно, че електрическите автомобили са на път да изместят тези на бензин и дизел. При самолетите обаче едва сега започва този процес. Но ето, че вече има впечатляващ успех.



Друга показателна новина. През месец март 2020 за първи път Азербайджан е доставил повече природен газ на Турция отколкото Русия. Властта в Кремъл винаги е разчитала на експорта на енергийни продукти за попълване на хазната, както и за оказване на влияние върху другите страни. Определено в момента Путин е обезпокоен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар