сряда, 3 юни 2020 г.

Масивният камион, с който американците са мислили да изследват Антарктика

Американците обичат да карат колите си. Както се казва - те дори и до магазина, който е на 200 метра от тях, ходят с автомобила си. Съвсем в духа на тази традиция Томас Поултър решава, че най-добрият вариант да се изследва леденият континент Антарктида е чрез мобилна научна станция. През 30-те години на ХХ век самият той е бил там и за малко не е умрял, приклещен от лошото време в една малка научна база. Поултър смята, че ако станцията е можела да се движи, са щели лесно да се преместят на по-добро място.

На този изобретател му отнема две години да проектира своят масивен камион. Лесно успява да убеди властите в неговите предимства и през 1939 возилото е построено. То има два дизелови генератори, които захранват с ток четири електрически двигателя, които на свой ред задвижват гумите. 

Камионът има контролна зала, работилница, кухня, склад и жилищни помещения. Всичкото останало пространство е заето от резервните гуми и масивните резервоари с гориво. На покрива си носи малък самолет.



Още в САЩ возилото показва своите недостатъци като пропада от един мост и три дни не могат да го измъкнат.



Въпреки това камионът е изпратен в Антарктика, където рампата по която трябва да слезе на брега пропада под тежестта му.



Самолетът бързо се разваля и е пратен обратно в САЩ за ремонт. Самият камион изключително трудно се движи по снега и леда и често затъва (изпитанията в Америка са правени през лятото). В крайна сметка возилото е закотвено на едно място и учените започват да го ползват като стационарна станция - точно на обратно на идеята на неговия създател.

През 1942 военните авакуират научния екип заради бушуващата по това време Втора световна война. До камионът са издигнати няколко пилона, за да може да бъде намерен след време сред натрупалия сняг.

През 1946 експедиция на американската флота попада на него. През 1958 друга експедиция също го открива. Макар и полузатрупан, вътре всичко си е наред. От тогава никой повече не е виждал този камион. През годините големи парчета от ледника където е бил паркиран са се отчупвали и са падали в океана. Дали сега това возило е на дъното?



Няма коментари:

Публикуване на коментар