петък, 25 декември 2020 г.

6 интересни космически мисии от 2021

На 30 юли тази година от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ излетя последната засега мисия на НАСА посветена на Марс. Апаратът се очаква да пристигне на Червената планета на 18 февруари 2021, на борда му се намира марсохода "Perseverance" (Постоянство).


През февруари на Марс ще пристигне и китайската мисия Tianwen 1, която е "три в едно" - орбитална станция, която ще изследва планетата отгоре, стационарна станция, която ще кацне някъде на повърхността и отделно от нея марсоход.

На 11 октомври 2021 към Луната ще излети мисията на НАСА Intuitive Machines 1. Тя ще пренесе на нашия спътник оборудване и с това ще се даде начало на програмата Artemis, чиято крайна цел е през 2024 на Луната отново да стъпи американски крак. 


Програмата на НАСА за октомври догодина е доста натоварена.  На 16-ти полита мисията Lucy, която ще изследва редица астероиди. Един от тях е 52246 Donaldjohanson, който по план трябва да бъде достигнат през април 2025.

На 31-ви октомври пък полита James Webb Space Telescope. Този телескоп ще е заместник на ветерана Хъбъл. Огледалото на новият телескоп е с диаметър 6.5 метра. На Хъбъл е 2.4 метра и правеше невероятно красиви снимки, представяте ли си сега  какви изображения ни очакват?


Последната мисия, за която ще стане на въпрос тук е Near-Earth Asteroid Scout, отново на НАСА. Тя ще стартира в края на 2021 и ще изследва астероидите в близост до Земята.

Източник

И така, 5 от 6-те топ космически мисии на 2021 са американски, една е китайска. Руските са 0. Коментарът е излишен.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар