неделя, 20 декември 2020 г.

Антарктика се тресе от безброй земетресения

Сеизмични зони се наричат местата, където много често се случват земетресения. Съответно пък с термина "асеизмична" зона се определят районите, където вероятността от случване на трусове е изключително малка. Още преди години съм чел, че цяла Антарктика се води за асеизмична. Е, явно това вече не е така, от август до сега сеизмографите са засекли над 50 000 труса там! Вярно, повечето са доста малки, но преди и такива не е имало. Освен това има и няколко достатъчно големи като едно с магнитуд от 6.0 по скалата на Рихтер.

На какво може да се дължи тази активност? Предположенията са няколко. Едното е, че под водата не далеч от брега на Антарктида, в пролива Брансфийлд се заражда нов вулкан. Под километричния лед притиснал континента също има вулкани.


Друго предположение е, че заради климатичните промени и отслабването на ледниците земята става все по нестабилна и затова се тресе.

Не на последно място за трусовете са обвинявани и петролодобивните компании, които сондират край бреговете на ледения континент.

Източник

А може би просто Ктулху се пробужда от дълбокия си сън? Във всеки случай, необичайните събития от 2020 нямат край.


Няма коментари:

Публикуване на коментар