вторник, 15 март 2016 г.

Критични новини (към 15 март 2016)

Заради динамичната ситуация в Близкия Изток и честите военни сводки, не ми остава много време за друга редовна рубрика - тази посветена на природните (и не само) бедствия. А там се случват не по-малко динамични процеси.

Учени: Февруари счупи световните температурни рекорди


Това драстично глобално затопляне причинява големи наводнения. Като това в Бразилия от преди няколко дни. Това са снимки от Сао Пауло (източник).
В Алто Кампо, Испания също е имало аномално големи валежи, но от сняг! (Източник)


А в Редрут, Корнуол, Великобритания се е отворила гигантска земна дупка. Това е станало на 7 март т.г. (Източник)А сега да си поговорим малко за радиация, нещо което не е природно бедствие, а причинено от човека.

В повредените реактори на Фукушима умират дори роботите

И докато във Фукушима е очаквано да има радиация, следващата новина е направо плашеща.

На 3 и 4 март във въздуха на Хелзинки, столицата на Финландия е измерена по-висока радиация от нормалното. Причината е радиоактивният изотоп Caesium-137, който се използва в индустрията, изследователските центрове, медицинската апаратура. Той може да причини радиоактивна болест и дори смърт, макар че концентрацията му през въпросните дни, макар и по-висока от нормалното, не е достигнала такива опасни нива. За известно време не е ясно от къде се е взел. На 8 март все пак е установено, че идва от един гараж на самата агенция отговорна за измерването на радиацията. (Източник)

И последна новина свързана с радиацията, която освен това е свързана и с нашата страна:

Еuractiv: Най-опасните ядрени реактори в Евросъюза са българските

Няма коментари:

Публикуване на коментар