сряда, 2 март 2016 г.

Журналисти под обстрел в Сирия - посредствена руска постановка?

Вчера гръмна тази новина:

Български журналист ранен след обстрел в Латакия

Да оставим настрана въпроса до колко може да се нарече "български журналист" някой, който е завършил в Русия, живее в Москва и изглежда застъпва официалната кремълска позиция в репортажите си. (Фейсбук)

Нека изгледаме видеото от обстрела.



В Интернет се коментират някои доста смущаващи неща и цялата работа много прилича на постановка.

Ако това е "обстрел", както се твърди, на видеото, не се чува звук от падащ снаряд или ракета. Онова характерно "фиуууу". Увеличих звука на тонколонките си и пуснах на няколко пъти клипа, но така и не чух отчетливо издайническото свистене.

Второ, къщата в която избухва снаряда, вече дими, тоест ударена е два пъти. Попитайте някой артилерист каква е вероятността една и съща точка да бъде поразена два пъти с два последователни изстрела....

Трето, едва 20-30 секунди след обстрела, на сцената съвсем случайно се появява руски бронетранспортьор, който да прикрие журналистите. Какво прави там, едва на няколко километра от турската граница? Нали уж руските сухоземни сили не участвали във военни действия, единствено охранявали военновъздушните бази (който не са толкова близо до границата). Може с него да са дошли самите журналисти, но ме съмнява, твърде малък е да ги побере всичките, гледам от кадрите, че са доста. А от други видеа съм виждал, че руснаците разкарват журналята из Сирия с джипове и микробуси.

Да, цялата работа е доста съмнителна, направо си изглежда нагласена. Предположението - къща натъпкана от руснаците с експлозиви, които са ги взривили пред журналистите, за да "покажат пред света" как Турция обстрелва Сирия.

Твърде посредствено, дори за руски театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар