сряда, 30 март 2016 г.

Един знаменит "терористичен" акт - този от вчера

Една от вчерашните статии в блога (военната сводка) я завърших с току-що появилата се новина за отвлечен египетски пътнически самолет. Е, цялата история се оказа доста абсурдна и приключи с ареста на "терориста":

Похитителят на египетския самолет е задържан

Да започнем с това, което искаше пишман-похитителя. Неговите искания се сменяха през половин час и включваха:

- политическо убежище в Кипър

- възможността да види бившата си съпруга

- освобождаване на всички жени-затворнички в Египет

След това се появи тази снимка на човека:



Веднага като я видях предположих, че това около кръста му не е истинска бомба. Оказах се прав:

Коланът с експлозиви на похитителя на египетския самолет се оказа фалшив

Накрая един от "похитените" пътници дори си направи селфи с "камикадзето":



А междувременно поне един човек от екипажа избяга от самолета:



Веднага след приключването на "драмата" започнаха и майтапите. Президентът на Кипър е казал със смях, че "винаги има замесена жена".



Министърът на външните работи на Египет казва за похитителят "той не е терорист, той е идиот".



Любимият ми профил на човек от "Анонимните" заключава, че всичко свършва в стил "Боливуд" (индийският филмов еквивалент на "Холивуд") и дава клипче с песни и танци в един индийски самолет.



Дори и българи се включиха в шегите с този колаж (предполагам знаете кой е това):



Ето и подборка на малко вицове по случая:

Странен път към женското сърце, или вицовете за похитителя от Египет

Цялата тази история ми напомни са едни други времена, когато тероризмът не е бил точно като днешния. Става въпрос за 70-те и 80-те години на ХХ век. Чувал съм някои експерти да наричат тогавашния тероризъм "мек". В много от случаите целта на похитителите не е била да убият колкото се може повече хора, даже ако е можело никой да не загива. Не че не е имало и кървава случаи, но обикновено целта е била да се вземат заложници и да се поставят някакви искания - за освобождаване на политически затворници, за получаване на политическо убежище, дори за лична облага - има случаи в които похитители на самолет са искали огромна сума пари и сигурен коридор за напускане на страната. Дори и един случай с български революционери може да се впише в тази категория - отвличането на Мис Стоун от четите на Яне Сандански и искането на откуп.

Освен това самите терористи са били по-обикновени хора с не толкова "промити мозъци". Да, много са били с леви убеждения или са подкрепяли нечия национално-освободителна борба (на Палестина, на Северна Ирландия и т.н.). Но като цяло не са вярвали в безмерни глупости като това, че на небето ги чакат 72 девици. А самите терористични организации са били сравнително малки групички съставени от ентусиасти, студенти, университетски преподаватели и дори разглезени деца на богати родители. Били са истински дилетанти и не могат да се сравняват с ефикасността на съвременните терористични организации като "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Сещам се за поне един филм, който гледах като малък в който едни похитители ги представяха като положителни герои и дори имаше нотка хумор. За жалост тези времена са безвъзвратно отминали, днешният тероризъм е друг....

Няма коментари:

Публикуване на коментар