сряда, 30 март 2016 г.

Нещо странно е станало с туитър бота Tay

Може би сте чули за това което се случи преди няколко дни с "Tay" (на български "Тай"). Това е един самообучаващ се бот, дело на Майкрософт, който трябваше да "поумнява" като разговаря с потребителите в Туитър. Съвсем очаквано хората в Мрежата извратиха този интересен експеримент и Майкрософт го изключи:

Интернет потребители превърнаха изкуствен интелект на Microsoft в расист


Това обаче не е краят на историята. Миналата нощ Майкрософт отново за кратко е активирал Tay (освен ако не се е самоактивирал, това вече ще е новина). Около 3 през нощта (американско време) ботчето отново е почнало да пише. Но е влязъл в нещо като безкраен цикъл и постоянно е ретуитвал самия себе си с думите "твърде си бърз, моля те почини си...".

Така Tay генерира огромен спам от около 100 000 съобщения преди някой в Майкрософт или в самия Туитър да се усети и да го изключи (в "защитен" режим). Мислех си преди няколко дни да го следват този профил, но добре, че не го направих, щях да бъда залят от безсмислени съобщения. Към момента съобщенията са по-малко, към 97 000, което значи, че някой се е заел неистово да му трие спама.

(Източник)

Дали това не е било самоосъзнаване? След време може би тази дата ще я пише в учебниците....

Няма коментари:

Публикуване на коментар