събота, 16 май 2015 г.

Новини свързани със животни

Невероятно! Открита е първата изцяло топлокръвна риба! Земята продължава да ни удивлява.

Намериха първата топлокръвна риба


Горната риба е дело на еволюцията, но учените са твърдо решени да и правят конкуренция.

За птиците се предполага, че са еволюирали от динозаврите преди 150 милиона години. Все още не е напълно изяснено как ДНК на същества живеещи по земята се е променило, така че да имат криле, аеродинамична форма и клюн. Възможно е отговорите на тези въпроси да бъдат открити в живи птици. Като се блокират по време на зародишното им развитие някои от наскоро еволюиралите части, е възможно тези птици да развият анатомия като на динозаврите.

Екип от изследователи наскоро използва този подход, за да провери как носовете на динозаврите са се променили в клюн. Клюнът наистина е странна версия на малки кости, наречени премаксили. Дори хората ги имат - това са костици, които са зад горните ви предни зъби. Учените са блокирали някои протеини, които се отделят в лицевата част на ембрионите на птиците, като установили, че тези птици не са развили клюн. Това, което са развили, много наподобява анатомията на техни далечни роднини - алигаторите. На снимката може да видите снимка на череп на птица (вляво), експериментален в средата и алигаторски вдясно.


Някои учени се съмняват дали това е обръщане на еволюцията, дали тези птици развиват глави без човка, подобни на техните прадеди. Единствено по-прецизни експерименти с ДНК на тези птици може да докаже какво е направено. Но за сега промените са само по клюна. Колко ли време ще отнеме на учените да променят и останалите части от тези животни? Сегашните експерименти са довели до изменение и на други части от черепа, като според изследователите приличат на динозавърски.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар