събота, 16 май 2015 г.

Нещо по-страшно и от Слендермен

В Южна Дакота съществува една зловеща градска легенда свързана със същество наречено "Ходещия Сам" (Walking Sam). На него се приписват повече от десет случая на самоубийство извършени от тинейджъри.

Мястото на това шокиращо увеличение на самоубийствата е индианският резерват "Пайн Ридж" в който живее племето Оглала Лакота, част от по-големия индиански народ на Сиуксите.

Според поверието, съществува една мистериозна фигура, която нашепва самоубийствени слова в ушите на хората. И макар старото му индианско име да се превежда като нещо от рода на "духа на високия мъж", днес е по-популярно названието "Ходещия Сам".

Племенният вожд Джон "Жълтата птица" Стийл е лаконичен относно тази митична фигура:

"Дух предизвикващ самоубийства като Слендермен".

Крис Керей, който ръководи резервата, пред "The Times" казва следното:

"Дух на висок мъж, който се появява пред тези деца и им казва да се самоубият".

Изглед от резервата "Пайн Ридж":


Да се говори, че някаква митологична фигура е отговорна за тези самоубийства е доста фантастично, но никой не може да отрече факта, че броят на младежите отнемащи собствения си живот на това място е доста по-висок от средния за страната.

От декември 2014 има 103 опита. За жалост 9 са успешни, извършени от млади хора на възраст между 12 и 24 години. Но най-страшното всъщност едно от неосъществилите се самоубийства. През февруари т.г. пастор Джон "Двата бика" научава, че група тинейджъри планират да извършат масово самоубийство. Пристигнал веднага на мястото и намерил група младежи както и множество примки за бесене висящи от дърветата. Пасторът поговорил с тях и те си тръгнали, но за едната бройка е щяла да се случи голяма трагедия.

Но кой е "Ходещият Сам"?

Трудно може да бъде намерен произхода на легендата понеже индианците са нямали писменост, а преданията им са се предавали само устно, но въпреки това се смята, че митът за това същество съществува от векове. Бил е известен с какви ли не други имена - "Големият човек", "Коминочистачът Бигфут" и т.н. Има странни прилики с това което хората наричат "Слендермен". Също като него е много висок и слаб с дълги крайници и също няма уста. Когато си разпери ръцете от тях висят телата на мъртвите лакота мъже и жени.

Тук трябва да направя една забележка. "Слендермен" е персонаж измислен от Ерик Кнудсен през 2009. Самият създател признава, че е черпил вдъхновение от къде ли не - включително и от индиански легенди. Тоест не е много правилно да се казва, че "Ходещият Сам" прилича на "Слендермен". Точно обратното е - "Слендермен" прилича на това същество от фолклора на коренните жители на Америка.


Все пак в легендата за "Ходещия Сам" не се казва, че той е зъл и нарочно кара децата да се самоубиват. Той е пратен на тази земя като наказание за нещо което е извършил. Той постоянно търси компанията на хората, но не може да говори с тях.

В една книга от 1983 написана от Питър Матийсен (Peter Mathiessen) и посветена на Пайн Рийдж се чете следното:

"Там е твоя Голям човек, вечно чакащ, вечно наличен, като идването на нов ден...той е едновременно и дух и реално същество, но може да се носи през гората като лос с големи рога, така все едно дърветата ги няма...аз го знам като мой брат...искам да ме докосне, просто допир, благословия, нещо което мога да занеса вкъщи на моите синове и внуци, показващо че аз бях там, че го доближих и той ме докосна."

Колко широко разпространени са вярванията в "Ходещия Сам"?

Според "Дейли Дот" много местни хора вярват в него и дори въпроса е повдигнат на среща между племенния съвет с представители на правителството.

Един блогър на име Майк Кроли разказва какво е чул докато е бил в района:

Една стара, но доста приветлива жена ми го описа като висок мъж с висока шапка, който се появявал около резервата и карал младите хора да се самоубиват. А една собственичка на магазин за книги му казала директно:

"Наистина има лоши духове там в резервата и трябва да си внимателен. Ако ги търсиш, може да ги намериш".

И въпреки, че легендата за "Ходещия Сам" запленява въображението, истинската причина за драматичното нарастване на самоубийствата вероятно се корени в нещо друго.

Оглала Лакота живеят в голяма бедност. Резерватът "Пайн Ридж" има едни от най-високите за САЩ нива на алкохолизъм, употреба на наркотици, насилие и безработица. Очакваната продължителност на живота там е под 50 години, най-ниската за цялата западна полусфера!

Расизмът също е даван като причина при много от случаите на самоубийства на тинейджъри от това племе. Сантана Джанис (на снимката) се самоубива само на 12 години, като няколко дни преди това е била наречена "мръсна индианка" в едно хотелско лоби.


Ученици от "Пайн Ридж" пък са били замеряни с бирени кутийки и принудени да напуснат мач по хокей състоял се извън резервата. Дядото на Сантана казва:

"Нашите хлапета днес искат да умрат защото на тях им е писнало от това подтисничество"

"Ходещият Сам" изглежда е станал нещо като духовен тотем за тези самоубийства. Една фигура с която самите тинейджъри се отъждествяват.

Източник

"Ходещият Сам" е по-страшен от "Слендермен", но расизмът е по-страшен и от "Ходещия Сам"....

Няма коментари:

Публикуване на коментар