събота, 23 май 2015 г.

Американско ядрено безумие?

С изненада разбирам, че край Ню Йорк се полагат основите за една потенциална огромна катастрофа. На около 70-80 километра от Манхатън се строи газопровод минаващ в близост до....ядрена централа! Тръбата се изгражда от "Spectra Energy" и ще пренася добит чрез фракинг газ от Апалачите до Ню Инглънд, изграждането и струва 1 милиард долара. Минава на едва 32 метра от строена през 70-те ядрена централа. Представете си, че по някаква причина се получи газова експлозия - аварийната система на АЕЦ-а може да излезе от строя и да не успее да изключи реактора. Втори Чернобил / Фукушима, този път на американска земя?


Тази тръба ще е направо като магнит за всякакви терористи, които с радост биха я взривили. Но дори и да не са терористи, може някакво природно бедствие да отключи гибелна последователност от злощастни събития. Вижте долната снимка. Централата е на брега на река Хъдзън - наводнение. Насред гора е - горски пожар. Отделно по реката или скрити сред дърветата едни терористи могат доста лесно и незабелязано да се приближат.


А какво да кажем за земетресенията? Всеки ден на територията на САЩ се случват малки такива, а от време на време и по-силни. Последното засега е било в "столицата на хазарта":

Земетресение до Лас Вегас - 5.4 по Рихтер

Няма коментари:

Публикуване на коментар