четвъртък, 13 август 2015 г.

Още за вчерашните инциденти

Вчера бе един ден изпълнен със сериозни инциденти. Ще започна с мега-експлозията в китайския град Тиендзин в зона за съхранение на контейнери с опасни материали. Това събитие бе отразено в "Мистерика Дейли" преди големите и "сериозни" български медии да пишат за него, а освен това почти навсякъде наричат града Тянцзин. В Уикипедия ясно е казано как е правилното название - Тиендзин, "понякога изписван неправилно по руски образец като Тяндзин". Хм, дали за пореден път не се вижда от къде всъщност болшинството "български" медии черпят информация....

Но да ги оставим на мира нашите журналисти, те са "назад с материала" - в някои пише все още, че загиналите са 7, в други 17, макар че BBC вече вдигна числото на 44. По мое лично мнение крайният брой жертви може да надхвърли 100...за жалост.

Ето и първи дневни снимки от града. Хората спят по улиците.





Освен това мощта на експлозията е била толкова силна, че е засечена от сеизмографите като земетресение от 2.9 по Рихтер!



А според публикация в China.org.cn експертите се страхуват от наличието на цианид при експлозията в Тиендзин (източник). Засега това не е потвърдено, но опасенията остават. 

Освен в Китай, имаше инцидент и в Русия. Става въпрос за пожар възникнал в Подмосковския институт по ядрена физика, който май никой друг в България не отрази.

Малко след първоначалните информации се появиха видео кадри на петролен разлив в река Москва (в района на Марино) и пожар. Първоначално реших, че всъщност това е инцидентът за който преди това бях писал и просто информацията за института по физика не е вярна. Кадрите много си приличат. Признавам, че въобще не съм запознат с географията на Москва и околностите и не знам дали този институт е в района на Марино (нещата се объркват още повече от това, че според руската Уикипедия има няколко места около Москва с това име). За щастие други потребители в Туитър са по-добре запознати и потвърдиха, че макар видео кадрите да си приличат, това са два отделни инцидента! Ето въпросните видеа от разлива на нефт:





Тогава да се върнем на първия инцидент - какво се е случило в физическия институт? На сайта им вече е публикувано съобщение според което се е запалила пластмасовата обшивка на отделна система за водоохлаждане. Демек нищо притеснително няма. Московчани сами да си решат дали да вярват....


И след всички тези апокалиптични новини, ето ви един материал за размисъл....

Девет държави, които ще изчезнат до 20 години

Съгласен съм с констатациите, че страни като Северна Корея, Малдивите и дори Белгия може да изчезнат, но бях силно изненадан от наличието на Китай и САЩ в списъка. След горните новини, се замислям....

Няма коментари:

Публикуване на коментар