петък, 28 август 2015 г.

Животни стават все по-интелигентни, да му мисли човекът...

Наскоро прочетох за октопода Урсула. Тя е на две години и живее в аквапарк в английския град Торки. Изглежда е надарена с голяма интелигентност, успешно е решила всички пъзели, които служителите в парка са и предложили. Отворила е водоустойчива кутия за камера за 10 секунди, на много хора им отнема повече време да го направят. Сега управата призовава хората да измислят и донесат свои пъзели за октопода. (Източник).

Горната новина звучи леко сензационно, а долната още повече, но тя е публикувана не къде да е, а в сериозната медия "Би Би Си".

Шимпанзетата и други маймуни са навлезли в Каменната ера още преди векове! Винаги термина "Каменна ера" се е свързвал с етап от развитието на човешкото общество, може би е време на преосмислим тази си представа. На съвсем различни места - в западна Африка, в горите на Бразилия и по плажовете на Тайланд, археолозите са открили каменни сечива изработени по времето, когато са се строели Египетските пирамиди. Те не са дело на човека, а на шимпанзета, капуцини и макаци. Това не е нещо случвало се само в миналото, и днес маймуните продължават да използват груби каменни сечива. (Източник)





Тази новина истински ме заинтригува. Замислих се, че има разлика с нашето развитие - навлезли са в Каменната ера преди да развият езика. И по някаква необяснима случайност, веднага попаднах на друга статия от този месец в който се казва, че учени са забелязали признаци при горилите, че са започнали да се учат да говорят. (Източник).

Така събрани трите новини, не просто ме заинтригуваха, а направо развълнуваха. Защо различни животински видове започват да проявяват все по-интелигентно поведение? Дали животните със своите инстинкти не усещат, че краят на Човека е близо? На път ли сме да се самоунищожим като вид? Може би еволюцията, тази невидима и неосъзната сила, вече започва да подготвя състезанието за следващите господари на Земята. Докато вчера се бях отдал на тези размишления, се замислих, дали до края на деня няма да попадна на още някоя новина за интелигентни животни. Естествено, попаднах, вече не ме учудват подобни съвпадения.

Една орка живееща в аквапарк използва риба като примамка, за да улови птица. Видеото е леко брутално, така че сами си решете дали да го гледате. Хищникът донася с устата си мъртва риба и я изплюва край ръба на басейна, след това чака някоя птица да се полакоми за нея.



Който и да е следващият господар на планетата, състезанието за титлата явно ще е оспорвано. Октоподи, орки, маймуни. Освен това висока интелигентност са проявявали и кой ли още не - делфини, гарвани, кучета, котки...това са само няколко примера. Аз лично ще заложа на любимците ми - мравките :) Жалко, че ако те победят в надпреварата, едва ли ще съм жив (както и цялото човечество), за да си прибера печалбата...

Няма коментари:

Публикуване на коментар