понеделник, 3 август 2015 г.

Витамин B3 има извънземен произход

B3 е един от най-важните витамини за живота на Земята. Използва се при метаболизма и вероятно е играл важна роля при формирането на живота на нашата планета. Сега обаче ново изследване финансирано от НАСА излиза с предположението, че повечето от витамина наличен на Земята може да е дошъл от космоса.

Изследването стъпва на предишни проучвания според които B3 е наличен в богати на въглерод метеорити. Нещо повече - в миналото учените са успели да създадат витамина в лабораторни условия близки до космическите. За изходни вещества са използвани пиридин, просто органично съединение и въглероден двуокис под формата на лед.

Новото изследване е отишло една крачка напред като е добавило вода в сместа. Водният лед е изобилен на кометите.

Това е добра новина за поддръжниците на теорията, че животът на Земята се е зародил извън нея, в космоса. Поне част от необходимите компоненти са дошли от там. Дали в такъв случай се увеличава шанса те да са попаднали и на други космически тела и да се е зародил живот и там?

Учените се надяват апаратът Розета около кометата Чурюмов-Герасименко и кацналият върху нея Фило да допринесат за развитието на теорията.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар