сряда, 19 август 2015 г.

Тестове на платна за презареждане в движение на електрически автомобили

Интересно нововъведение се планира по магистралите на Англия - платно за шофьорите на електрически автомобили, където в движение да презареждат колите си. За целта тези автомобили ще трябва да бъдат снабдени с безжично устройство и да бъдат карани по специални платна, които да генерират електромагнитно поле. Планира се да се провеждат опити в продължение на 18 месеца, преди да се пристъпи към изграждане на такива платна за публично ползване. Това не е първият път, в който тази технология вижда бял свят. През 2013 г. в Южна Корея е изградена 12 километрова отсечка, по която се движат автобуси с подобна технология. 


Английското правителство планира да инвестира 500 милиона паунда в тази технология. 

Тестовете ще започнат по-късно тази година ще имат за цел да проверят дали технологията е надеждна и безопасна. Платната ще бъде поставена на различни пътища в Англия, като в дългосрочен план се планира поставянето им и на магистрали, като на всеки 20 мили ще има такива участъци.


Електрически кабели са поставени под платното, като генерират електромагнитно поле, което се улавя от устройство поставено в автомобила и го презарежда.

Ако тази тази идея се развие, то това би било огромна стъпка към популяризирането на автомобилите задвижвани с електричество. Дали ще доживеем деня, когато това ще е по цял свят и ще се решат проблемите със замърсяването?

Източник: Линк и Линк

Няма коментари:

Публикуване на коментар