петък, 21 октомври 2016 г.

Антидепресанти на 1300 години

Интересно археологическо откритие е направено в Турция. При разкопки са открити около 700 малки керамични бутилки съдържащи медицински отвари включително такива за сърдечни проблеми и антидепресанти. Откритието е направено в Батония, древногръцки град намирал се на брега на езеро близо до днешен Истанбул.


Археолозите вярват, че мястото на което са открити бутилките е било нещо като работилница за лекарства (древния еквивалент на днешните фармацевтични заводи). За това говорят и множеството разтвори, чукала и голямата печка намерени на същото място. Тази своеобразна медицинска лаборатория е датирана към 7 век или дори по-рано. Предполага се обаче, че е унищожена при нахлуването на аварите към Константинопол през 626 г.

Откритите лекарства си имат имена. Антидепресантите са известни като Метанон (Methanone), а отварата за сърдечни проблеми като Фенантрин (Phenanthrene). И двете са се правели от местни растения.


В днешно време има един мит, че депресията, стресът и психологическите проблеми са недъзи на съвременното забързано общество. Не е вярно! Те са съществували и в най-древни времена. Нещо повече - дори тогава хората са осъзнавали депресията и другите психични състояния като сериозен проблем и са търсели начини да ги лекуват. Горното откритие го доказва,а то дори не е първото такова. Гърци, викинги, кавказци, китайци, праисторическите жители на Сибир и Монголия и много други са познавали растението Rhodiola rosea, което действа като антидепресант. От скоро учените са започнали да го проучват за това, до колко то е ефикасно сравнено със съвременните лекарства. Нищо чудно да се окаже дори по-добро.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар