петък, 14 октомври 2016 г.

Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература

Вчера стана известен тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература - това е американският певец и композитор Боб Дилън (източник). Тази номинация е спорна, Дилън не е написал една книга през живота си, не е и ясно колко въобще е прочел. Но в последните години (десетилетия?) много от връчваните Нобелови награди будят спорове (особено тези за мир и за литература). Все пак Боб Дилън е текстописец и някои от написаните от него песни са наистина добри. И не, не са му дали приза, защото е американец, както някои твърдят. Всъщност литературният Нобел не бе връчван на американски гражданин от цели две десетилетия (източник).

Проблемът по принцип на всички нобелови награди е друг - дават ги предимно на мъже и то бели на цвят. Изключенията са малко. Нима няма жени достойни за награди в областта на физиката, химията, икономиката и т.н.? Нима няма достойни африканци? Азиатци?

Но да се върнем на Боб Дилън. Знаете ли, че той е оригиналният автор и изпълнител на песента "Knockin' On Heaven's Door"? Предполагам сте чували варианта на Guns'n'Roses, но песента не е тяхна.



Аз обаче харесвам повече ето тази песен на Дилън:

Няма коментари:

Публикуване на коментар