петък, 14 октомври 2016 г.

Кратом - новата марихуана?

Кратом или кетум е растение произхождащо от югоизточна Азия с латинско наименование Mitragyna speciosa. Напоследък се шуми около него, защото то е вид опиат и властите (поне в САЩ) възнамеряваха да го включат към списъка на забранените субстанции. В Интернет се вихри сериозна дискусия и дори растението беше наречено "новата марихуана" в смисъл на незаслужено забранено вещество, което не носи особени вреди от това да го пушиш.

Проучих кратома и вече не съм убеден, че е толкова безопасно. Наистина в Тайланд, Малайзия, Мианмар и в други страни от региона го ползват като народна медицина против болки и като стимулант, но това не значи, че не могат да се получат странични ефекти като затруднено дишане, повръщане, безсъние, психоза. Има дори и смъртни случаи (вярно в тези случаи растението е било поемано в смес с други вещества). Освен това кратомът предразполага към пристрастяване (наркомания).

Източник: Wikipedia


Така че, аз по-скоро съм склонен да подкрепя една забрана върху свободния достъп (без лекарско предписание) до това растение.

Странно обаче, американската агенция за борба с наркотиците DEA даде заден и засега не смята за забранява кратома (източник). А над марихуаната продължава да има редица ограничения...

Няма коментари:

Публикуване на коментар