понеделник, 4 януари 2016 г.

Въоръжени американци превземат федерална сграда в щата Орегон

Новината:

Това е една новина в развитие, която следя от вчера. Странно, но не видях да е отразена в някоя от дузината български медии, които следя. Може би са и обърнали внимание в новинарските агенции, които не преглеждам.

На кратко. Група въоръжени БЕЛИ граждани на САЩ са окупирали административната сграда на защитено местообитание за диви животни. Това било направено в подкрепа на двама фермери, които са обвинени в извършване на палежи и които ги грози затвор. В оригиналната статия от която черпя информация не се казва, какви са били мотивите за тези палежи. Въоръжената група се предвожда от Амон Бънди, който и преди е имал пререкания с властите и който е водач на милиция с десен уклон. (Източник)



Коментар:

Няколко неща си струва да се отбележат. Първо, това е начинът по който новината беше отразена в американските медии. Щом са БЕЛИ хората, нито веднъж не бяха наречени ТЕРОРИСТИ или ЕКСТРЕМИСТИ. Били просто "протестиращи". Да....големи са протестъри....с полу-автоматични пушки. Представете си, какъв шум щеше да се вдигне, ако тази окупация бе извършена от негри или мюсюлмани.

"Ал Джазира" е описала в статия двойните стандарти с които американските официални медии отразяват новините в зависимост от цвета на кожата и изповядваната религия:

Double standards cited amid armed protest in Oregon

За разлика от официалните новинарски агенции, социалните мрежи посрещнаха крайно негативно тази проява на група БЕЛИ идиоти.

Някои се притесняват, че необмислената им постъпка ще застраши нормалната работа на защитеното местообитание за диви животни. А зоолози със злорадство казват, че ако тези терористи се задържат там до пролетта, ще бъдат налазени от някои доста противни насекоми (вижте линковете в долния туит).



Други вече нарекоха въоръжената група "ЯлКайда" (YallQaeda) и "ВанилаИСИС" (VanillaISIS) като сравнение с "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Лидерът им Амон Бънди пък получи прозвището "Талибънди" като сравнение с талибаните. (Източник)

А любимият ми профил на "Анонимните" в Туитър заяви, че ще грабне малко пуканки и ще гледа от безопасно разстояние.




Няма коментари:

Публикуване на коментар