събота, 30 януари 2016 г.

Путин всъщност мрази Ленин

Днес много от самообявяващите се за комунисти (в България, а и по света) са големи фенове на Путин. Което е странно, да не кажа шизофренично. Путин хич не долюбва Ленин. Не вярвате ли? Четете нататък.


Първата цветна революция в света не е нито розова, нито оранжева, тя е била червена. Не се е състояла в Тбилиси или в Киев и не е била планирана във Вашингтон или Брюксел. Всъщност, тя започва в родния град на Владимир Путин.

Преди близо век, Русия на практика изобретява цветните революции. С наближаването на стогодишнината на болшевишката революция от 1917 (приближаваща докато руската икономика стремглаво върви към крах) този неудобен исторически факт постоянно се върти в главата на Путин.

Тази седмица Путин е говорил пред про-кремълски активисти в южния град Ставропол и е предизвикал не едно повдигане на вежди с това, че е разкритикувал Владимир Илич Ленин и болшевиките за екзекутирането на цар Николай II и семейството му, убийството на хиляди свещеници и поставянето на "бомба със закъснител" под руската държава.

Путин прави подобни коментари и на 21 януари в Москва, по време на на годишнината от смъртта на Ленин.

"Да позволиш управлението ти да се води от идеи, е правилно, но само когато тези идеи водят до коректните резултати, не както Владимир Илич. В края тези идеи доведоха до падането на Съветския съюз. Ние нямаме нужда от глобална революция."

Потока от анти-ленински коментари на настоящия лидер в Кремъл е само последния пример от шизофренията на управляващия режим, която се свързва с наближаващата следващата година голяма годишнина. Вероятно и показват страховете на руския елит от това, че 2017 може да се окаже революционна година.

"Кремъл се страхува от всяка революция, независимо от цвета и значението ѝ, защото днешните руски власти подсъзнателно се страхуват от аналогичен изход за тях" - казва политическият анализатор Алина Витухновская.

Имаше ранна подсказка за безпокойството в Кремъл преди няколко месеца. Вместо да празнува 98-мата годишнина на болшевишката революция, Русия почете 74-годишнината на парад отбелязал навремето 24-годишнината на революцията. Объркани сте? Не е изненадващо. Хиляди се събраха на Червения площад за възстановка на състоялия се на 7 ноември 1941 военен парад с който са отбелязали годишнината от революцията и са изпратили руските войници на фронта по време на Втората Световна Война.

Путин от дълго време използва съветския символизъм и носталгия в полза на своя режим. Но какво точно е избрал да възхвалява Кремъл говори много за начина на мислене на властта и за страховете. Идеализмът на 1917 е изхвърлен. Вместо това е хвалена военната дисциплина на Сталин. Революцията - не. Репресиите и мобилизацията - да. Ленин, революционера - вън. Сталин, строителя на държава - приет.

Както дългогодишният наблюдател на Кремъл Пол Гобъл писа в своя блог - Путин е изхвърлил "революцията" от революционната годишнина. Това отразява както неговите страхове от революционна промяна, така и желанието му да запази съветското наследство, което му е от полза. С други думи, последното нещо, за което Кремъл иска руснаците да мислят, е революция. По-добре да съсредоточат мислите си върху някоя война, за предпочитане победна такава.

А само няколко месеца преди Кремъл да преобразува годишнината от революцията в възхвала на сталиновата победа във ВСВ, Путин разкритикува болшевиките за това, че Русия е загубила Първата Световна война.

През 1917 "някои клатят Русия отвътре, и я разклащат до толкова, че се срутва като държава и се обявява за победена", казва Путин през август пред летен лагер на млади про-кремълски активисти.

"Болшевиките", допълва Путин, "са отговорни за предаването на руските национални интереси и са искали да видят тяхната родина победена докато руските героични войници и офицери са лели кръв по фронтовете на ПСВ".

Политическият коментатор Артьом Рондариев отбелезва парадокса пред който е изправен Путин и кликата около него, във връзка със стогодишнината следващата година.

"Обичта към СССР се комбинира с парадоксална омраза към всичко, което революцията изградила същия този СССР, първоначално донася - авангардното, феминизма, свободния морал, социалната транформация."

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар