вторник, 5 януари 2016 г.

Изтичането на метан в Лос Анджелис - голямо бедствие продължаващо два месеца

От повече от два месеца на 40 километра в северозападна посока от Лос Анджелис изтича природен газ от голям подземен резервоар. Това е толкова сериозно бедствие, че някои го сравняват с разлива на петрол в Мексиканския залив от преди няколко години. Тогава в продължение на няколко седмици от кладенец разработван от Бритиш Петролиум (BP) в морето се изливаше нефт. Сега се случва същото, но в атмосферата. Метанът е един от газовете предизвикващ глобалното затопляне. По някои изчисления за последните два месеца във въздуха са изпускани по 1300 метрични тона на ден.

Освен ефекта върху климата, този теч има и пряко въздействие върху хората. Живеещите в района се оплакват от главоболие, гадене, замаяност. До този момент 2200 семейства се е наложило да бъдат преместени на друго място.



Как се е стигнало до тук? Това естествено образувало се подземно хранилище се захранва чрез тръбопровод дълъг стотици километри. Газът се добива в Тексас, транспортира се по тръбата до Лос Анджелис и остава под земята докато не дойде време да бъде използван в индустрията или бита. Оператор на инсталацията е компанията SoCalGas. На 23 октомври 2015 изведнъж газът избива. Неколкократните опити за запушване на теча се провалят, налягането е твърде голямо. Затова на 4 декември SoCalGas започва да прокопава тунел, който има за цел да намали налягането на газа и така да се позволи вкарването на цимент в отвора на избилия кладенец, който да го запуши. Цялата операция може да се проточи до март 2016.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар