събота, 2 януари 2016 г.

Новите неща от началото на 2016

Всяка година на 1 януари влизат в сила нова правила, закони, разпоредби и т.н. Това се отнася както за България, така и за света. Събрах всичко, което ми попадна вчера пред погледа.

България
========

Влизат в сила новите правила за възраст и стаж за пенсиониране. Жените ще се пенсионират при навършване на възраст 60 г. и 10 месеца, възрастта при мъжете ще бъде 63 години и 10 месеца. С по два месеца се увеличава и необходимият стаж - 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

Увеличават се цените на винетките. Годишната винетка за леки автомобили става 97 лв. Месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв.

Влиза в сила и увеличената минимална работна заплата. Тя става 420 лв. Минималната часова работна заплата става 2.50 лв. при продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

КЕВР утвърди и нова цена на природния газ. Той поевтинява с 2.32%.

Въвежда се и нов ред при документите за плащане на болнични и майчинство. Новият ред е регламентиран в Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (обн. ДВ, бр. 57 от 2015 г.), която влиза в сила от 1 януари 2016 г.

От днес влиза в сила и новият акциз за цигарите, който ще доведе до поскъпване на папиросите с 20 ст. до един лев на кутия. Цената на най-разпространените марки ще се повиши с около 30 ст.

Данък "уикенд" също влиза в сила от днес, при който с ДДС ще се облагат частично вещи фирмена собственост, ако се ползват и за лични нужди. Това означава, че служителите ще дължат данък общ доход и осигуровки върху тези привилегии. До края на януари Националната агенция за приходите (НАП) ще изготви методология за изчисляване на т. нар. данък "уикенд". Експерти вече предупредиха за възможността от субективно тълкуване на закона, според който трябва да се облага онази част от вещите фирмена собственост, или ползваните от нейно име услуги, които са за лични нужди на собственика или служителите.

На 1 януари влиза в сила новият Кодекс за застраховането, с който се дава възможност на КАТ да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност". Глобата за несключена "Гражданска отговорност" намалява от 400 на 250 лв. за физическо лице. Но когато потребителят е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си, но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно.

От 1 янyapи 2016 г. влиза в cилa изискването работодателите да подават по електронен път болничните листове до Националния осигурителен институт (НОИ). За целта фирмите трябва да се регистрират като потребители на електронните услуги на НОИ. Новите правила позволяват, ако работодателят има да подава до 2 документа, то да ги подава на хартия или на електронен носител, ако са повече от два - на електронен носител или по електронен път, а ако са повече от 10 документа - задължително по електронен път. Системата ще изисква електронен подпис. От началото на 2015 година лекарите подават данните от болничния по електронен път директно в НОИ, но имаше забавяне при изплащането, защото работодателите ги подаваха на хартия. Очаква се с промените от тази година процесът да стане по-бърз, поне с пет дни.

От 1 януари 2016 г. влизат в сила нови срокове за подаване на удостоверенията за изплащане на паричните обезщетения. За осигурителите срокът е до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило при тях документите. За самоосигуряващите се лица - до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който е издаден болничният лист, съответно, до 10-то число на месеца, следващ месеца, от който се иска изплащане на обезщетението.

Започва да работи и националният регистър за опасни съоръжения. Той ще се управлява от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и ще цели да обхване 500 000 съоръжения.

Източник: Дневник

Светът
=======

Считано от петък, 1 януари, в Естония вече са разрешени еднополовите бракове. Това е първата бивша съветска република, която либерализира законодателството за хомосексуалните двойки.

В Русия вече влезе в сила и ембаргото за някои хранителни стоки със страна на произход Турция, от тази дата вече спира и безвизовият режим между двете страни - решението на Владимир Путин беше взето след отказа на Турция да се извини за свалянето на руския Су-24.

От 1 януари 2016 г. се въвежда и забрана за безплатно разпространение на найлонови торбички в магазините в Холандия.

В първия работен ден на годината - 4 януари - влиза в сила задължителната проверка на самоличността на всички лица, които пристигат от Дания в Швеция. Мярката се въвежда, тъй като това е един от основните канали за преход на нелегални имигранти към Стокохолм.

В Делхи пък се въвежда двуседмично ограничение на правото на ползване на лични автомобили - част от населението ще може да използва колите си само през ден. Идеята на индийските власти е да направят опит за ограничаване на замърсяването в града. Засегнатите превозни средства ще могат да излизат на пътя само в четни или нечетни дни - според първата цифра на регистрационния им номер. Законът не се отнася до такситата, автобусите, автомобилите с газова уредба и... колите, шофирани от жени (за което в момента се води административно дело за полова дискриминация в Делхи). Статистиката показва, че всеки ден в движението в Делхи се включват допълнителни 1500 автомобила, а замърсяването на въздуха е особено високо.

От 1 януари влиза в сила т.нар. "My Number" в Япония - регистрационен номер за социално осигуряване и данъчна регистрация, който всеки гражданин ще ползва до края на живота си.

Във Франция продажбата на котки и кучета става още по-бюрократизирана - всеки, който иска да търгува с домашни любимци, ще трябва да се регистрира с личен данъчен номер.Той ще трябва да се посочва на всяка реклама за продажба на животни. Законът цели да се уравновеси ценоразписа на продавачите - частни лица и лицензираните развъдници.

Щатът Илиноис въвежда забрана за изоставянето на животно на улицата при екстремни температури - както през лятото, така и през зимата. Това деяние ще се третира като леко криминално престъпление с наказание до 1 година в затвор и глоба от 2500 долара. Забраната беше въведена, след като през миналата година имаше няколко смъртни случая на кучета, изоставени навън в минусови температури.

Електронните цигари ще се сблъскат с нови ограничения. От 1 януари в Онтарио, Канада вече е незаконно да се продават пълнители с аромати като грозде или череша, които са "привлекателни" за подрастващите. В провинцията се въвежда и забрана за продажба на електронни цигари на лица под 19 години.

Възрастовото ограничение е още по-строго в Хавай, където от днес е забранено да се продават тютюневи изделия и електронни цигари на непълнолетни лица (под 21 години).

В Орегон забрана за тютюнопушене в работни помещения, ресторанти и други затворени обществени пространства вече ще се отнася и за електронните цигари и други инхалиращи устройства за пушене.

2016 г. ще даде добър нов старт за жените по света: скоро новият парламент на Саудитска Арабия ще посрещне жени-депутати, след като миналия месец се проведоха безпрецедентни избори. Първият министър на Северна Ирландия ще бъде сменен, откривайки път за първата жена начело на британската провинция: Арлийн Фостър. В Германия влизат в сила нови правила, според които управляващите органи на големите компании ще са длъжни да включват поне 30% жени.

След 7-годишна борба във Великобритания се въвежда забрана за пушене в затворите, а абитуриентите ще имат право да кандидатстват за студентски заеми.

Холандия поема председателството на Европейския съюз, Япония ще домакинства срещата на G7, а полският град Вроцлав и Сан Себастиан в Испания са официалните европейски столици на културата през 2016 г.

Източник: Webcafe.bg

Нещо, което е изпуснато в горната подборка:

Тексас става все по-либерален към носенето на оръжие

Явно ще се гърмят още по-здраво. Да са живи и здрави! Или поне който оцелее...

А за уикипедианците (хората поддържащи Уикипедия) 1 януари е "Ден на общественото достояние". Той е свързан с изтичането на авторскоправната закрила върху творчеството на редица автори. То вече може отсега нататък свободно да се разпространява, надгражда и използва за благото на цялото човечество. Част от засегнатите автори са дадени ТУК.


Няма коментари:

Публикуване на коментар