сряда, 15 юли 2015 г.

ГМО растения произвеждащи рибено масло

За първи път успешно са отгледани в полеви условия генно-модифицирани растения, които дават рибено масло (източник). Това е противоречива новина. От една страна рибното масло е основният източник даващ Омега-3 мастни киселини считани за здравословни за хората. Те се добиват от различни източници, но основно от рибата. Интересното е обаче, че самите риби не произвеждат Омега-3, те го получават хранейки се с водорасли. По-големите риби пък се хранят с по-малките и в тях се натрупват значи количества Омега-3 киселини. Прекомерният улов на риба обаче води до силно намаляване на рибните популации и застрашаване на морските еко-системи.

От друга страна обаче ефектите от така наречените ГМО не са достатъчно добре проучени. Има силни съмнения, че те са опасни.

Учените са използвали растението Camelina sativa (на снимката), чието българско наименование не можах да открия, и към него са добавили 7 гена от морски водорасли. Водораслите също съдържат  Омега-3 мастни киселини, както според Wikipedia и в градинския чай, палмовото дърво асаи, лена, тученицата (Portulaca oleracea), орехите, спанака и рапицата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар