петък, 24 юли 2015 г.

Продължение на история: сънната епидемия в Казахстан

В края на миналата година в "Мистерика" публикувах тази статия:


Сега властите са обявили, че са намерили причината - въглероден окис, който идва от затворена уранова мина в близост. Всъщност, и преди е имало предположения, че рудникът може да има нещо общо. Ето цитат от по-старата статия:

Има опити да се свърже настоящата епидемия с една уранова мина от времето на СССР, която е затворена през 90-те години. През март 2014 наистина се установява леко покачване на радиационния газ радон, но пък град Красногорск се намира по-близо до мината отколкото село Калачи, а там няма регистрирани случаи. Освен това засегнатите пациенти нямат някаква връзка със затворената мина (не са работили там), освен това не са забелязани при тях каквито и да било признаци на радиационно отравяне.

Обаче досега се е проучвало за радиация, а не за въглероден окис. Явно този не-радиоактивен газ се акумулира в мината като по някое време се изпуска навън и причинява намаляне на количествата кислород. Което от своя страна води до изпадане в дълбок сън.


Дано наистина това да е причината и сега да се вземат мерки, а не просто да дават това обяснение в опит да потулят случая....

Няма коментари:

Публикуване на коментар