четвъртък, 9 юли 2015 г.

Китай, борси, конспирации

Вчера се случи невиждан финансов срив в Китай.

Черна сряда за борсата в Китай

Китайският юан отстъпи до 3-месечно дъно

Още преди месеци съм чел анализи, които предричаха тежки дни за Китай и все пак тази новина донякъде е изненада.Страната в момента има една от най-силните икономики в света и такъв срив е цяло бедствие. Може би знаете, че Китай е част от групата БРИКС (на английски: BRICS) - икономическа общност съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Почти всички от изброените държави се задъхват с икономически проблеми. Китай и до някъде Индия бяха изключенията. Има слух, че Гърция нарочно цели излизане от ЕС, защото са ѝ обещали, че БРИКС ще ги поеме финансово. Сега обаче не съм сигурен до колко това е възможно след като и най-силната икономически страна Китай нещо го закъса....

Съкращението "BRICS" е много близко до английската дума "bricks", която значи "тухли". И на базата на това вече започнаха шегите. Долният туит е от сатиричен профил на Путин, не е истинският Владимир това:



Превод:

"Може би затова се наричаме ТУХЛИ, защото нашите икономики потъват като един тон от тях"

Аз пък не мога да отрека, че имат хубаво лого, защо им е всъщност икономика, графичният дизайн е по-важен :)


Китайците типично по комунистически обвиниха за срива "чуждестранни агенти". И може би дори предприеха ответни удари. Да разгледаме долната новина.


Американците отричат да са хакнати от китайците, дори отричат въобще това да е хакерска атака на когото и да било. И все пак е доста съмнително, че почти едновременно се появяват "технически проблеми" в борсата на Ню Йорк и в една голяма самолетна компания. И то във същия ден в който китайските борси се сринаха...

Дали не се води дигитална война в момента и да не ни казват? Това е теория на конспирацията, но кой знае...

Естествено на свой ред Интернет "полудя", хората взеха да ръсят какви ли не бисери. Но това е типично човешко поведение - проблемите на едни се обръщат на забавление за други.

Две от шегите ми се запечатаха в главата, те звучаха нещо от рода:

"А, това е просто забавен Проблем 2000, едва сега се случва" (Проблем 2000 се наричаше теоретичната възможност компютрите да блокират с настъпването на 2000-ната година).

"Китайци, я хакнете пушката ми ако можете, чакам ви другари"

Няма коментари:

Публикуване на коментар