сряда, 22 юли 2015 г.

Икономически подем в България?

Това ще е статия с малко новини, но с повече мои разсъждения.

От няколко месеца имам чувството, че нещата, поне от икономическа гледна точка, леко са се раздвижили. И това не се дължи само на лятото, по принцип един силен сезон. Ето какви са ми личните наблюдения.

Тази година е много трудно да намеря свободен майстор за каквото и да било, всеки се е хванал вече с работа някъде. Леене на бетон, ВиК, вътрешни ремонти, дори за нарязването на няколко кубика дърва - все чакахме докато някой се освободи. Предишни години майсторите седяха без работа и веднага идваха след като им се обадиш.

Второ наблюдение - в района в който живея кипят усилени публични дейности - смениха водопровода, сега правят улиците, ремонтират градския стадион. Вярно, че в този случай може би това се дължи на отпуснати европейски пари, както и на факта, че идват избори, но въпреки това пак е раздвижване.

Трето наблюдение. И ние както много други хора, след падането на предишния псевдо-комунистически режим получихме малко земи от реституцията. Парцели принадлежали някога на дядовци и баби и разпръснати из различни краища на България. По-рано сме обработвали някои от тях, но като цяло стоят пустеещи като болшинството от други подобни реституирани земи. Е, тази година от две различни места в два различни района се обадиха хора, които искат да наемат няколко парцела и да ги обработват.

Дали обаче това е временно явление? Дали това са само мои частични наблюдения и цялостната картинка съвсем не е такава? Не знам, опитах се да намеря в медиите признаци за икономическо оживление в нашата страна, но това е много трудно - такива новини не се пласират, друго си е да се пише за убийства.

Все пак ето какво намерих:


Цитат от статията:

"Доскоро Франция държеше лидерската позиция на пазара. Тази година се наблюдава истински бум в отглеждането на лавандула (в България)".


Това е добре, значи все пак в един сектор доказано има подем. А секторите на икономиката са до голяма степен взаимосвързани, следователно може да съдим за глобалната картина.

Друга новина:


Е, не всички българи могат да си позволят такава покупка, но щом е използвана думата "продължават" значи има все повече и повече такива хора.

А като говорим за Гърция:


Това със сигурност би подкрепило родната икономика.

******************

Е, има ли подем в България? Да, мисля, че има, макар и вероятно да не е много голям (засега) и лесно да може да бъде пресечен (от погрешни политики).

И това раздвижване се случва въпреки:

- неработещата съдебна система

- неефективната полиция

- мудната администрация

- липсата на политическа воля за справянето с горните проблеми

- псевдо-елитът, който налага фалшиви ценности

- деградиралите елементи извършващи престъпление след престъпление (споменах ли, че се пише основно за убийства в медиите?)

Представете си колко по-голям щеше да е икономическият подем, ако горните неща ги нямаше. Браво на хората, които се трудят и стараят въпреки пречките. А пък пречещите (политици) да му мислят....

Няма коментари:

Публикуване на коментар