сряда, 8 юли 2015 г.

[8 юли 2015] Истории с продължение

Понеже обичам да следя какво се случва с новини, за които съм писал, правя сборна статия с развитие по две статии.

В края на юни пуснах тази новина:


Най-накрая е идентифицирана, разпозната от близките ѝ. Оказва се, че си е американка, на 53 години, родена в Пенсилвания и живяла в Аризона. Изчезнала през 2013. (Източник)

Интересно ми е, роднините не са ли съобщили за изчезването ѝ тогава, та я е нямало в щатските бази данни? И от къде да се взели спомените на жената за Австралия и за пътуването с лодка? Дори и да приемем, че това са вид фалшиви спомени, как да си обясним австралийския ѝ акцент? Разкриването на самоличността ѝ повдига още повече въпроси, отколкото дава отговори....

Още една новина с продължение от миналия месец:

Лъжи и лицемерие: Халюцинациите на Божидар Димитров

Сега окончателно се потвърди написаното в статията:

Окончателно - "суперсензацията от Плиска" се оказа блъф

Цитат от статията:

"Конструкцията е плътна зидария, няма кухина и е само символична. Съществуваше само теоретична възможност това да е истински гроб и тя вече отпадна", каза днес за "Дневник" археологът доц. д-р Павел Георгиев, ръководил разкопките в Плиска.

И все пак преди два дни имаше една археологическа новина, която привлече вниманието, за щастие не всичко е "блъф":


При разкопки на средновековен кладенец в Созопол заедно с множество средновековна керамика в луксозния стил „сграфито” бе открита и порцеланова запушалка на бутилка на която пише „Пивоварница „Каменица Пловдивъ”.


Тя естествено е попаднала в по-късен етап сред средновековните артефакти, макар че е забавно да си представяме пътешественици във времето. Това е поредното доказателство, че смесване на предмети от различни епохи е напълно възможно и е удар срещу всички теории говорещи за пътуване назад в миналото.

И понеже статията започна с Божо Димитров, ще продължа с него. Той се е изказал и за това откритие, има ли нещо за което да не дава мнение, било то археология, история, политика, даже и за коралите съм го чувал да говори по телевизията? Ето му думите, надявам се казани с хумор:

Едва ли е имало бира „Каменица” още от времето на Симеон Велики” – смята Божидар Димитров – „впрочем кой знае. Старите българи също са пили бира. Още древните траки са пили бира и са я наричали „бритос”.

А аз ако съм рекламен мениджър на Каменица сега щях да използвам тази новина за луда реклама ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар