четвъртък, 9 юли 2015 г.

Да те жилят гигантски мравки в името на науката

На тази снимка една биложка позволява на една "мравка-куршум" (bullet ant) да я ужили:



Още снимки и с други биолози можете да видите тук:

StingFest 2015

А ако се чудите дали няма грешка в заглавието, не няма - наистина тези мравки имат и жило, даже не са единствените такива видове. Това е нормално - мравките са сродници на осите и пчелите. Тези насекоми са ми интересни още от детството и много знам за тях, това е и тайната причина често да има статии за мравки в "Мистерика Дейли". Но да се върнем на мравките-куршуми. Те се наричат така, защото ужилванията им са много болезнени, все едно са те простреляли с куршум. Биолозите от горните снимки са решили да проверят това. Следват няколко туита на един от хората включили се в експеримента.



Литературата говори за "вълни от за изгаряща, пулсираща, всепоглъщаща болка, която продължава без да отслабва за до 24 часа", но...



...мисля, че бяха 5 минути на остра болка, последвана от кресчендо от 2-3 часа от дълбока болка, спадаща до нищо към 12-тия час.



Няколко сантиметра около мястото на ужилването останаха зачервени за 36 часа.

Някои биха казали "луди хора", но аз не мисля така. Много хора биха направили известни жертви заради научни експерименти. Аз също споделям това виждане.


Няма коментари:

Публикуване на коментар