неделя, 21 юни 2015 г.

5 научни открития направени насън

Дмитрий Менделеев (1834–1907) искал да организира по някакъв начин известните тогава 65 химически елемента. Знаел, че има някаква схема и тя е свързана с атомната маса, но точната закономерност му убягвала. В един негов съм обаче видял точно как трябва да се наредят по редове елементите. Щом се събудил веднага начертал на лист съня си.


Нилс Бор (1885–1962) пък разказвал как неговия атомен модел е базиран на сън в който видял слънцето и планетите движещи се по тънки струни.


Елиас Хоул (1819–1867) се смята за създател на шевната машина макар, че в действителност той е осъвършенствал съществуващи модели. Разказват, че едно от най-големите подобрения му дошло на ум докато сънувал.


За Айнщайн пък се разказва, че цялата му кариера се дължи на един сън, който имал като тинейджър. Той сънувал, че се спуска със шейна и когато развил скорост близка до скоростта на светлината, цветовете наоколо се слели в един.


Фридрих Август Кокеле (1829–1896) е немски химик, един от основателите на теорията за строежа на органичните съединения. Той също изградил теорията си на базата на сън.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар