неделя, 14 юни 2015 г.

Обществата на "индианските войни" в Канада

През последните години в Канада много се заговори за така наречените "общества на индианските войни". Те отново набират популярност макар и да не са нещо ново. Това са групи съставени от коренни жители на Америка. Мъже и жени облечени в камуфлажни дрехи, с кърпи на лицата и развяващи червеното си индианско знаме. Те защитават малкото останала племенна земя от набезите на различни компании желаещи да реализират различни проекти там - от добив на полезни изкопаеми до голф игрища. Тези съвременни войни блокират пътища, спират влакове, бият се с полицията, изграждат барикади и палят огньове.



Сузан Патълс (Susanne Patles, на долната снимка) обяснява:

"Обществата на войните са сред хората, за да ги еманципират, да ги накарат да се надигнат. Ние сме нация. Ние сме над Канада. Ние сме над всичко това, защото сме нация. Канада е корпорация, а ние сме нация и когато сме подписали нашите пред-конфедерационни договори те са били между нация и нация, подписани с Великобритания, а не с Канада."


Канадските служби за сигурност вземат много на сериозно тези формирования. Повечето канадци разбират за първи път за съществуването им през 1990, когато индианците блокират достъпа до тяхно свещено гробище което е трябвало да се превърне в голф игрище. Но съвременните индиански активистки групи са по-стари. Зараждат се още през 70-те години на ХХ век и първоначално са свързани с подобни организации в САЩ като "Червена Сила" и "Движение на американските индианци". Канадските формирования постигат разцвет обаче през 80-те години. За жалост техните сродни движения в САЩ са като цяло брутално смазани от ФБР и властите. Канадските служби изглежда "пипат по-меко", но не биха се отказали от това и те да смажат всякаква индианска съпротива.

Канадската разузнавателна служба (CSIS, еквивалент на ЦРУ) в свой доклад от 2008 посочва, че "индианските екстремисти" могат да се свържат с други екстремисти за общи действия. Вероятно имат предвид еко-активисти и леви радикали. През 2009 един пенсиониран подполковник от канадската армия, на име Дългас Бланд пише политически трилър озаглавен "Надигането". Макар и като художествена измислица, Бланд загатва, че индианските бойни групи имат лесен достъп до оръжия и експлозиви и освен това са движени от високоморални подбуди. Според подполковникът активистите могат наистина да блокират икономиката на страната.

Нещо подобно се случва през 2012. Индианското движение "Idle No More" (Бездеен никога повече) разклаща икономиката със серия от блокади и протести.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар