събота, 27 юни 2015 г.

Лъжи и лицемерие: Халюцинациите на Божидар Димитров

Продължавам с "любимата" ми рубрика.

Преди два дни в медиите е пристигнал имейл от Националния исторически музей с текст подписан лично от директора му Божидар Димитров. В писмото се казва, че в Плиска е открит гробът на българския княз Баян Енравота. Дори е употребена дума като "суперсензация".

Вчера обаче доц. д-р Павел Георгиев, лично ръководил разкопките на практика е опровергал Димитров. Все още няма доказателства и за това, че изобщо става дума за гроб! Има единствено предположения.

Независимо от факта, че в момента има само предположения, че конструкцията в Плиска е мемориал на Боян Енравота, вчера следобед Божидар Димитров е изпратил до медиите и второ тревожно писмо. В него се съобщава, че "ръководството на Националния исторически музей е обезпокоено от факта, че към гроба на Св. княз Боян Енравота ще се стекат в следващите дни, особено през уикенда, хиляди поклонници". В същото съобщение те са помолени да не преминават през полицейските ленти с които са обградени гробът и кладенецът, за да не попадне някои в тях.


Типично за Божо - за него нямат значение реалните факти, важното е да се обяви пред света за поредното "суперсензационно археологическо отритие". Ето ги точните думи на Павел Георгиев извършвал разкопките:

"Искам дебело да подчертая, че става дума не за реален, а за евентуален символичен гроб. Ние не сме намерили скелет или костни останки. Такова нещо няма!"

Божидар Димитров е много обичан от медиите (псевдо-)експерт. Редовно го канят в разни телевизионни студия в които с лека ръка задрасква цели народи като несъществуващи. Последния път когато го слушах щях да му кажа, да си гледа грънците, защото от история нищо не разбира. Явно и от археология разбира толкова....


Няма коментари:

Публикуване на коментар