четвъртък, 25 юни 2015 г.

Християнски магии може, други магии не?!

През 2012 онлайн битакът eBay забрани продажбата на магически артикули и услуги. Тогава всичките хора, които предлагат амулети, любовни заклинания и други подобни, се преместиха в по-малко известния сайт за продажба Etsy.

Наскоро обаче и този сайт наложи подобна забрана. С едно забележително изключение, християнски магии могат да продължават да се продават. Ще кажете има голяма разлика между двете категории. Напротив, няма никаква! Каква е разликата между примерно "магически амулет обещаващ да ви пази от беди" и тази реална обява с цена 10 долара:

Красив амулет на свети Кристофър, който ще изглежда страхотно на любимото ли колие и ще ви успокоява с това, че светецът-закрилник на безопасното пътуване ще се погрижи за вашата сигурност. Амулетът е с размер 1 х 1 инча и на него е изписано "Свети Кристофър ни пази". Задната страна е празна. Синджирчето не е включено в цената.

И двата амулета обещават по някакъв неведом начин да ви защитят, но единия може да се продава, а другия не може.

Още по-фрапиращ случай. Самите Etsy са писали на един от търговците и са му казали да преименува един от своите артикули от "магически комплект" на "молитвен комплект". Както се казва на английски "WTF?!". Предметът продължава да е един и същ както и да се казва, но с промяната на една дума вече става за продажба.

Общо взето поведението на Etsy си е чисто лицемерие. И то е толкова голямо, че дори един скептик с блог е обърнал внимание на него. Както самият той казва, "неловко е, че по този въпрос сме на една позиция с разни заклинатели, магьосници и вещици" (понеже той отрича всякакви такива магически практики), но в случая те имат право като питат защо на практика за едни и същи неща, разчитащи на ирационалната вяра на хората - за едните има забрана, а за другите не....

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар