събота, 27 юни 2015 г.

Мексико с амбиция за Луната

Мексиканците са закупили правото да изпратят малък товар на Луната (с размерите на тостер) с надеждата да са първата латиноамериканска държава с такава лунна мисия. Товарът им ще бъде пренесен на нашия естествен спътник с апарат на младата компания Astrobotic базирана в Питсбърг, САЩ.

Astrobotic смятат да изпратят своя частен апарат през 2016 година.

От своя страна сега Мексико има друга задача - какъв точно да е техния товар. Целта е да е някакво научно оборудване, което да извърши научни експерименти на повърхността на Луната. Затова Мексиканската космическа агенция е обявила надпревара в която да се включат мексиканските учени с предложения.

Мексиканците са платили 600 000 долара, за да добавят своята апаратура (с тегло не повече от половин килограм) към апарата Griffin на споменатата американска компания. От своя страна Astrobotic се надяват с кацането си на Луната да спечелят наградата Lunar-X на Гугъл на стойност 30 милиона долара. Преди няколко години гигантът Гугъл обяви тази надпревара, тя ще бъде спечелена от първия частен проект, който успее да кацне успешно на Луната.

Мексико има дълга авиационна и космическа история. Това е първата латиноамериканска държава в която полита самолет - на 8 януари 1910. Втората такава страна изпратила сателит в земна орбита (след Бразилия). Но не всичко винаги е вървяло гладко. На 16 май т.г. струващият 390 милиона долара сателит Centenario се разпада в земната атмосфера при изстрелване.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар