понеделник, 22 юни 2015 г.

Скорошно мистериозно изчезване и едно такова от миналото

Вече повече от десет дни не се знае съдбата на един бивш служител на Белия дом въпреки усиленото му издирване.


В историята има множество изчезвания на хора, които повече никога не са били намирани. Ето един случай от началото на 19 век.

Било нощта на 25 ноември 1809 година. Европа била разтърсвана от поредната война - Наполеон Бонапарт срещу всички останали. Виена тъкмо била превзета от французите и британският дипломат Бенджамин Батурст (на снимката) се изтеглял към Хамбург откъдето мислел да се завърне във Великобритания.


Батурст и помощникът му спрели за малко в град Перлеберг намиращ се недалеч от Берлин. Те мислели да вечерят тук и да сменят конете. Било към 9 вечерта, когато новите коне били подготвени. Дипломатът излязъл навън от страноприемницата нетърпелив да продължи пътуването си. Никой повече не го видял.

След малко навън излязал и помощникът му, но от Батурст нямало и следа.

След няколко седмици новината за неговото изчезване достигнала до Лондон. Съпругата на Батурст лично заминала за Германия, за да помага на полицията доколкото може. Река Степниц била претърсена основно, но без резултат. Единствено в една селска тоалетна било намерено палто, което вероятно принадлежало на Батурст, а в гората в близост били намерени едни панталони. Нищо повече не било открито дори и от обучените кучета.

Госпожа Батурст вярвала, че френски агенти имат пръст в цялата работа. Някак си тя успяла да се промъкне лично до Наполеон, за да го пита за съдбата на съпруга си. Наполеон бил страшно изненадан, казал, че няма идея какво е станало с английския дипломат и дори обещал своята помощ за издирването му. Въпреки това и до ден днешен никаква следа не е намерена.


Твърде вероятно е Батурст просто да е бил убит с цел грабеж, а тялото му да е заровено на някое доста скришно място. Вероятно и зад много от другите мистериозни исторически изчезвания стоят прозаични причини, но все пак винаги е интересно да си мислим за отвличания от извънземни или пропадания в междупространствени портали.

Ако харесвате такива истории можете да прочетете тези статии в основния ми блог "Мистерика":



А и дано намерят готвача жив и здрав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар